Zinloos energiegeweld
Wie dacht dat we af waren van de competitie tussen VVD en PVV wie het hardst kan roepen dat duurzaamheid geldverspillende waanzin is, heeft het mis.

Door Jacco Kroon
PvdA-VVD kabinet of niet, het armpjedrukken gaat door, bleek ruim twee weken geleden toen de VVD-tweede kamerfractie zich tegen verplichtstelling van energielabels voor woningen en kantoren keerde.
Een domme, obstructieve move van de VVD-fractie. Vinkt u even mee.
Ten eerste is het pure parlementaire operette. Het verplichte label vloeit voort uit een Europese richtlijn, dus tegenstemmen levert misschien een fijne adrenaline-rush op, maar leidt slechts tot uitstel van executie. Een uitstel dat ook nog eens 90 miljoen euro per jaar aan boete kost.
Ten tweede biedt een goed ingeburgerd energielabel economische voordelen waar een partij als VVD zijn vingers bij af zou moeten likken.
Geen cent subsidie
Een verplicht label kost de overheid namelijk niets. Er hoeft geen cent subsidie bij, er hoeft geen handhavingsapparaat opgetuigd te worden. Het enige dat de overheid moet doen, is wettelijk verankeren dat een nieuw koop- of huurcontract zonder energielabel niet langs de notaris komt.
Misschien nog belangrijker, het kost ook pandeigenaren niets terwijl het ze wel geld kan opleveren. Bij de invoering van een verplicht label wordt vaak de indruk gewekt dat dit huis- of kantooreigenaren op kosten jaagt omdat ze nu opeens allerlei investeringen moeten doen.
Reutelende CV
Dat is onzin. Het label is verplicht, niet investeren in energie-efficiëntie. Heb je als pandeigenaar geen zin om verbeteringen aan te brengen? Prima, dan reutelen de antieke CV en de gasmeter verder en gaat het huis met energielabel F de verkoop of verhuur in.
Als je wel in energiebesparing investeert, is dat bovendien niet alleen een kostenpost, het levert ook geld op. Allereerst verlaag je uiteraard je energielasten. Maar er is ook toenemend wetenschappelijk bewijs dat zuinige woningen en kantoren bij verkoop of verhuur meer opleveren.
Zo wees onderzoek uit 2011 door de universiteiten vanMaastricht en Tilburg uit dat woningen met een zuinig energielabel gemiddeld voor 6000 euro, ofwel 3%, meer over de toonbank gaan dan vergelijkbare onzuinige huizen. Zuinige huizen staan bovendien nog eens gemiddeld een maand korter te koop.
Kantoren
In de kantorenmarkt is het niet anders. Commerciële huurders zijn bereid 6,5 procent meer huur te betalen als het gebouw een zuinig label heeft, bleek uit onderzoek van Rotterdam School of Management en Universiteit Maastricht. Door een verplicht energielabel zal de waarde van energiebesparing alleen maar beter in de verkoop- en verhuurprijs tot uiting komen.
Wie kan daar tegen zijn? Niemand, behalve eigenaren die de hoge energiekosten van hun pand liever verdoezelen als zich een nieuwe koper of huurder meldt. En de VVD-fractie.
Jacco Kroon is partner bij adviesbureau Green April. Email hem op: jacco.kroon@green-april.eu
Door: NUzakelijk